„≈–Ќ≤√≤¬—№ »… ÷≈Ќ“– ѕ–ќ‘≈—≤…Ќќ-“≈’Ќ≤„Ќќѓ ќ—¬≤“»

  ѕродавець продовольчих товар≥в.

   ѕродавець непродовольчих товар≥в.

ѕродавець - профес≥¤ масова. ÷е узагальнене пон¤тт¤, що м≥стить у соб≥ багато р≥зновид≥в ц≥Їњ д≥¤льност≥.

ѕрофес≥¤ класиф≥куЇтьс¤ залежно в≥д групи товар≥в: продавець продовольчих ≥ непродовольчих товар≥в.  ожна з них розд≥л¤Їтьс¤ на дек≥лька спец≥альностей. “ак, продавець продовольчих товар≥в реал≥зуЇ бакал≥йно-кондитерськ≥, хл≥бобулочн≥ товари, кул≥нарн≥ вироби; овоч≥ та фрукти, м'¤со-рибн≥ вироби. ѕродавець непродо≠вольчих товар≥в (б≥л¤ 20 р≥зновид≥в) реал≥≠зуЇ мебл≥, взутт¤, рад≥отовари ≥ т. ≥н.

ѕрофес≥¤ продавц¤ пов'¤зана з певними знар¤дд¤ми прац≥. ћаючи справу з р≥зними товарами та обслуговуючи покупц≥в, прода≠вець користуЇтьс¤ р≥зноман≥тними ≥нструме≠нтами: вим≥рювальними (при в≥дм≥≠рюванн≥, зважуванн≥), пакувальними тощо.

«нар¤дд¤ прац≥ сучасного продавц¤ дуже зм≥нились. якщо ран≥ше продавець в основному працював, користуючись р≥зним торговим ≥нвентарем, то зараз на допомогу йому прийшла механ≥зац≥¤ ≥ автоматизац≥¤.

ѕрофес≥њ продавц¤ властива аритм≥¤ робочого процесу.  ≥льк≥сть покупц≥в розпод≥л¤Їтьс¤ прот¤гом ус≥Їњ зм≥ни нер≥вном≥рно, стрибкопод≥бно.

Ќа сучасному етап≥ торг≥вл¤ повинна оперативно та ¤к≥с≠но задовольн¤ти все б≥льш зростаюч≥ запити населенн¤. «нач≠но п≥двищились вимоги людей до культури обслуговуванн¤ ≥, перш за все, до р≥вн¤ квал≥ф≥кац≥њ прац≥вник≥в, њх ум≥нн¤ в≥рно сприймати ≥ оц≥нювати психолог≥чний стан покупц¤, його настр≥й, мотиви повед≥нки.

ѕродавець продовольчих товар≥в повинен ум≥ти:

- п≥драховувати варт≥сть покупки, отримувати грош≥, пробивати чеки, вида≠вати здачу, консультувати покупц≥в про ц≥ну, властивост≥, смаков≥ особливост≥, кул≥нарне призначенн¤ та харчов≥ ц≥нност≥ окремих вид≥в товар≥в;

- перев≥р¤ти справн≥сть касового апарату;

- контролювати своЇчасне поповненн¤ робочого запасу товар≥в та терм≥н реал≥≠зац≥њ продукт≥в, ¤к≥ швидко псуютьс¤;

- брати участь в отриманн≥ та п≥дготовц≥ товар≥в до продажу ≥ перев≥р¤ти найменуванн¤, к≥льк≥сть, ц≥ни, стан упаковки та правильн≥сть марк≥ровки;

- зд≥йснювати зовн≥шн≥й огл¤д, перебирати, перетирати, пов≥домл¤ти адм≥≠н≥страц≥ю про надходженн¤ товар≥в, що не в≥дпов≥дають марк≥ровц≥ (накладн≥й в≥домост≥), прикр≥пл¤ти ¤рлики ц≥н до товар≥в, розм≥щувати та викладати по групах, видах та сортах з урахуванн¤м товарного сус≥дства;

- оформл¤ти в≥трини;

- вивчати запити покупц≥в;

- п≥драховувати грош≥ та здавати њх;

- прибирати нереал≥зован≥ товари;

- готувати товари до ≥нвентаризац≥њ.

ѕродавець продовольчих товар≥в повинен знати:

- асортимент;

- види браку;

- класиф≥кац≥ю;

- норми природних витрат та пор¤док њх списанн¤;

- характеристику;

- призначенн¤;

- методи зниженн¤ витрат при збер≥ганн≥;

- харчову ц≥нн≥сть;

- роздр≥бн≥ ц≥ни товар≥в в≥дпов≥дноњ групи;

- основних постачальник≥в та особливост≥ асортименту ≥ ¤кост≥ њх продукц≥њ;

- основн≥ види сировини, що йдуть на виготовленн¤ товар≥в;

- будову касового апарату;

- ознаки добро¤к≥сност≥, сортност≥;

- принципи оформленн¤ в≥трин.

ѕродавець непродовольчих товар≥в повинен ум≥ти:

- пропонувати ≥ показувати товари;

- допомагати у вибор≥ товар≥в ≥ консультувати покупц≥в про призначенн¤, властивост≥ ≥  ¤к≥сть товар≥в, правилах догл¤ду за ними, ц≥нах, станом сучасноњ моди, пропонувати нов≥ товари ≥ товари супутн≥;

- робити прим≥рки, в≥дм≥рювати, в≥др≥зати, демонструвати в д≥њ;

- п≥драховувати варт≥сть покупки;

- виписувати чек, отримувати грош≥, оформл¤ти паспорт на товар, що маЇ гарант≥йний терм≥н користуванн¤;

- упаковувати товари;

- видавати покупки або передавати њх на контроль;

- працювати за касовим апаратом;

- готувати робоче м≥сце: перев≥р¤ти справн≥сть ≥нвентар¤ та ≥нструмент≥в;

- установлювати терези ≥ гир≥, перев≥р¤ти справн≥сть ≥ готовити до роботи касов≥ апарати, отримувати пакувальний матер≥ал;

- контролювати своЇчасне поповненн¤ робочого запасу товар≥в;

-отримувати товари ≥ готувати њх до продажу, перев≥р¤ти найменуванн¤, к≥льк≥сть, комплектн≥сть, сортн≥сть, ц≥ни ≥ в≥дпов≥дн≥сть марк≥ровц≥, на¤вн≥сть фабричних ¤рлик≥в ≥ пломб;

- розпаковувати, огл¤дати зовн≥шн≥й вигл¤д вироб≥в;

- перебирати, перемотувати, комплектувати, перев≥р¤ти експлуатац≥йн≥ властивост≥ товар≥в ≥ та ≥н.;

- прикр≥пл¤ти ¤рлики до товар≥в, розм≥щувати ≥ розкладати њх по групах, видах та сортах;

- пов≥домл¤ти адм≥н≥страц≥ю про надходженн¤ товар≥в, що не в≥дпов≥дають марк≥ровц≥;

- оформл¤ти в≥трини;

- п≥драховувати грош≥ та здавати њх;

- прибирати нереал≥зован≥ товари;

- готувати товари до ≥нвентаризац≥њ;

- реЇструвати незадоволен≥ запити покупц≥в.

ѕродавець непродовольчих товар≥в повинен знати:

- асортимент, класиф≥кац≥ю, характеристику,

призначенн¤ товар≥в даноњ групи;

- способи користуванн¤ та догл¤ду за ними;

- правила розшифровки артикула ≥ марк≥ровки;

- роздр≥бн≥ ц≥ни;

- прийоми п≥дбору, прим≥рки, в≥дм≥рюванн¤;

- комплектац≥њ товар≥в;

- шкали розм≥р≥в вироб≥в та правила њх визначенн¤;

- основн≥ вимоги до ¤кост≥ товар≥в;

- види браку;

- правила обм≥ну товар≥в;

- гарант≥йн≥ терм≥ни користуванн¤ товарами;

- стан сучасноњ моди.

—тор≥нки ≥стор≥њ

Ќаш≥ координати

—тор≥нка аб≥тур≥Їнта

Ќаше сьогоденн¤

ѕро нас

Hosted by uCoz