„≈–Ќ≤√≤¬—№ »… ÷≈Ќ“– ѕ–ќ‘≈—≤…Ќќ-“≈’Ќ≤„Ќќѓ ќ—¬≤“» |
ѕродавець продовольчих товар≥в. ѕродавець непродовольчих товар≥в. |
ѕродавець - профес≥¤ масова. ÷е узагальнене пон¤тт¤, що м≥стить у соб≥ багато р≥зновид≥в ц≥Їњ д≥¤льност≥. ѕрофес≥¤ класиф≥куЇтьс¤ залежно в≥д групи товар≥в: продавець продовольчих ≥ непродовольчих товар≥в. ожна з них розд≥л¤Їтьс¤ на дек≥лька спец≥альностей. “ак, продавець продовольчих товар≥в реал≥зуЇ бакал≥йно-кондитерськ≥, хл≥бобулочн≥ товари, кул≥нарн≥ вироби; овоч≥ та фрукти, м'¤со-рибн≥ вироби. ѕродавець непродо≠вольчих товар≥в (б≥л¤ 20 р≥зновид≥в) реал≥≠зуЇ мебл≥, взутт¤, рад≥отовари ≥ т. ≥н. ѕрофес≥¤ продавц¤ пов'¤зана з певними знар¤дд¤ми прац≥. ћаючи справу з р≥зними товарами та обслуговуючи покупц≥в, прода≠вець користуЇтьс¤ р≥зноман≥тними ≥нструме≠нтами: вим≥рювальними (при в≥дм≥≠рюванн≥, зважуванн≥), пакувальними тощо. «нар¤дд¤ прац≥ сучасного продавц¤ дуже зм≥нились. якщо ран≥ше продавець в основному працював, користуючись р≥зним торговим ≥нвентарем, то зараз на допомогу йому прийшла механ≥зац≥¤ ≥ автоматизац≥¤. ѕрофес≥њ продавц¤ властива аритм≥¤ робочого процесу. ≥льк≥сть покупц≥в розпод≥л¤Їтьс¤ прот¤гом ус≥Їњ зм≥ни нер≥вном≥рно, стрибкопод≥бно. Ќа сучасному етап≥ торг≥вл¤ повинна оперативно та ¤к≥с≠но задовольн¤ти все б≥льш зростаюч≥ запити населенн¤. «нач≠но п≥двищились вимоги людей до культури обслуговуванн¤ ≥, перш за все, до р≥вн¤ квал≥ф≥кац≥њ прац≥вник≥в, њх ум≥нн¤ в≥рно сприймати ≥ оц≥нювати психолог≥чний стан покупц¤, його настр≥й, мотиви повед≥нки. ѕродавець продовольчих товар≥в повинен ум≥ти: - п≥драховувати варт≥сть покупки, отримувати грош≥, пробивати чеки, вида≠вати здачу, консультувати покупц≥в про ц≥ну, властивост≥, смаков≥ особливост≥, кул≥нарне призначенн¤ та харчов≥ ц≥нност≥ окремих вид≥в товар≥в; - перев≥р¤ти справн≥сть касового апарату; - контролювати своЇчасне поповненн¤ робочого запасу товар≥в та терм≥н реал≥≠зац≥њ продукт≥в, ¤к≥ швидко псуютьс¤; - брати участь в отриманн≥ та п≥дготовц≥ товар≥в до продажу ≥ перев≥р¤ти найменуванн¤, к≥льк≥сть, ц≥ни, стан упаковки та правильн≥сть марк≥ровки; - зд≥йснювати зовн≥шн≥й огл¤д, перебирати, перетирати, пов≥домл¤ти адм≥≠н≥страц≥ю про надходженн¤ товар≥в, що не в≥дпов≥дають марк≥ровц≥ (накладн≥й в≥домост≥), прикр≥пл¤ти ¤рлики ц≥н до товар≥в, розм≥щувати та викладати по групах, видах та сортах з урахуванн¤м товарного сус≥дства; - оформл¤ти в≥трини; - вивчати запити покупц≥в; - п≥драховувати грош≥ та здавати њх; - прибирати нереал≥зован≥ товари; - готувати товари до ≥нвентаризац≥њ. ѕродавець продовольчих товар≥в повинен знати: - асортимент; - види браку; - класиф≥кац≥ю; - норми природних витрат та пор¤док њх списанн¤; - характеристику; - призначенн¤; - методи зниженн¤ витрат при збер≥ганн≥; - харчову ц≥нн≥сть; - роздр≥бн≥ ц≥ни товар≥в в≥дпов≥дноњ групи; - основних постачальник≥в та особливост≥ асортименту ≥ ¤кост≥ њх продукц≥њ; - основн≥ види сировини, що йдуть на виготовленн¤ товар≥в; - будову касового апарату; - ознаки добро¤к≥сност≥, сортност≥; - принципи оформленн¤ в≥трин. ѕродавець непродовольчих товар≥в повинен ум≥ти: - пропонувати ≥ показувати товари; - допомагати у вибор≥ товар≥в ≥ консультувати покупц≥в про призначенн¤, властивост≥ ≥ ¤к≥сть товар≥в, правилах догл¤ду за ними, ц≥нах, станом сучасноњ моди, пропонувати нов≥ товари ≥ товари супутн≥; - робити прим≥рки, в≥дм≥рювати, в≥др≥зати, демонструвати в д≥њ; - п≥драховувати варт≥сть покупки; - виписувати чек, отримувати грош≥, оформл¤ти паспорт на товар, що маЇ гарант≥йний терм≥н користуванн¤; - упаковувати товари; - видавати покупки або передавати њх на контроль; - працювати за касовим апаратом; - готувати робоче м≥сце: перев≥р¤ти справн≥сть ≥нвентар¤ та ≥нструмент≥в; - установлювати терези ≥ гир≥, перев≥р¤ти справн≥сть ≥ готовити до роботи касов≥ апарати, отримувати пакувальний матер≥ал; - контролювати своЇчасне поповненн¤ робочого запасу товар≥в; -отримувати товари ≥ готувати њх до продажу, перев≥р¤ти найменуванн¤, к≥льк≥сть, комплектн≥сть, сортн≥сть, ц≥ни ≥ в≥дпов≥дн≥сть марк≥ровц≥, на¤вн≥сть фабричних ¤рлик≥в ≥ пломб; - розпаковувати, огл¤дати зовн≥шн≥й вигл¤д вироб≥в; - перебирати, перемотувати, комплектувати, перев≥р¤ти експлуатац≥йн≥ властивост≥ товар≥в ≥ та ≥н.; - прикр≥пл¤ти ¤рлики до товар≥в, розм≥щувати ≥ розкладати њх по групах, видах та сортах; - пов≥домл¤ти адм≥н≥страц≥ю про надходженн¤ товар≥в, що не в≥дпов≥дають марк≥ровц≥; - оформл¤ти в≥трини; - п≥драховувати грош≥ та здавати њх; - прибирати нереал≥зован≥ товари; - готувати товари до ≥нвентаризац≥њ; - реЇструвати незадоволен≥ запити покупц≥в. ѕродавець непродовольчих товар≥в повинен знати: - асортимент, класиф≥кац≥ю, характеристику, - призначенн¤ товар≥в даноњ групи; - способи користуванн¤ та догл¤ду за ними; - правила розшифровки артикула ≥ марк≥ровки; - роздр≥бн≥ ц≥ни; - прийоми п≥дбору, прим≥рки, в≥дм≥рюванн¤; - комплектац≥њ товар≥в; - шкали розм≥р≥в вироб≥в та правила њх визначенн¤; - основн≥ вимоги до ¤кост≥ товар≥в; - види браку; - правила обм≥ну товар≥в; - гарант≥йн≥ терм≥ни користуванн¤ товарами; - стан сучасноњ моди. |
—тор≥нки ≥стор≥њ |
Ќаш≥ координати |
—тор≥нка аб≥тур≥Їнта |
Ќаше сьогоденн¤ |
ѕро нас |